Information

Mentalitet

Dispens – Korning

Dispensen för korning innebär att det under en övergångsperiod (2010) kan blir möjligt att få kora/mentaltesta hund efter det att den fyllt fyra år.

Kontakta oss om du är intresserad av att söka dispens för din hund. Det är ett önskemål från SBK att ansökningarna går genom VHK. Detta innebär inte att det är vi som fattar beslut om dispensen beviljas eller ej. Vi vill få en överblick av behovet för att själva kunna ordna korning för de hundar som är i akut behov av det.


Mönstring

Att mönstra in en vit schäfer/oregistrerad vit herdehund till en i Svenska Kennelklubben, SKK, registrerad vit herdehund är inte en rättighet utan en möjlighet. Det är en möjlighet som finns för att kunna öka den genetiska variationen för vit herdehund.

Att mönstra in en hund får inte vara ett sätt att kringgå SKKs grundregler. Det vill säga, om en valpkull av någon anledning inte får registreras i SKK kan dessa valpar i ett senare skede inte beviljas inmönstring. En hund kan till exempel inte beviljas inmönstring om den är uppfödd av en person som har registreringsförbud i SKK eller kontinuerligt föder upp oregistrerade hundar eller om hunden har en förälder som är avelsspärrad.

När en mönstringsansökan inkommer ser avelsrådet över ansökan och ger därefter styrelsen en rekommendation. Vid oklarheter kontaktar avelsrådet SKK. Styrelsen tar sedan beslut om att antingen bevilja eller avslå mönstringsansökan och ordförande meddelar ägaren beslutet.

Om mönstringsansökan beviljas, får ägaren information av VHK om var och när mönstring kommer att äga rum. Det i sin tur är beroende av när det vid SKKs officiella utställningar, finns kvalificerade domare som har tid att utföra inmönstring av vit herdehund.

Med rasstandarden som utgångspunkt bedömer två av SKK specialutbildade mönstringsdomare hur hunden ser ut, rör sig och uppför sig. Om domarna anser att hunden är rastypisk och den inte har några diskvalificerande fel blir hunden godkänd.
Mönstringsintyget skickas sedan in till SKK och VHK. Hund som blivit godkänd vid mönstring kan registreras i SKK som vit herdehund med okänd härstamning. Hunden tilldelas då ett registreringsbevis från SKK och blir då en renrasig vit herdehund registrerad i SKK.







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0