Gradivitet

Nu har jag tänkt skriva vad som händer alla veckor i en gradivitet ,och jag lägger ut ett inlägg om det varje dag.Skriver om 4 veckor åt gången så de blir månads vis eftersom man räknar månaderna åxå.
Kör med ett rättstavningsprogram eftersom de finns sånna konstiga ord som är svåra att stava tycker jag, men det blir nog några stavfel ändå ska ni se.=)
Men jag skriver lite andra inlägg om grdivitet och saker runt om det åxå!

Trevlig läsning!




Gradivitetsmånad 1

Vecka 1

Kroppen: Man räknar graviditeten från den senaste menstrationens första dag.
Graviditetsvecka 0+0 är alltså två veckor innan man egentligen blir gravid.
I slutet av denna vecka börjar mensen ta slut och ett ägg mognar i äggstocken.


Vecka 2
Kroppen: Ägglossningen är nära förestående. I slutet av denna vecka när slidsekretet inte längre är vitt och grynigt utan istället genomskinligt och halt är det ett tecken på att det dags för ägglossning. En del kvinnor känner av sin ägglossning, andra inte.
Kvinnans ägg lever upp till 24 timmar efter ägglossning och mannens spermier lever upp till 48 timmar. Om man gärna vill ha barn tillsammans är det en god idé att ha sex varannan dag under de mest fruksamma dagarna, vilket brukar räknas från 10:e till 14:e dagen efter den sista mensens första dag. Då är det som störst chans att ägget och spermierna möts. När den snabbaste spermien så har kommit in i ägget börjar celldelningen och embryot formas till en ny individ.


Vecka 3
Embryot: Celldelningen fortsätter och i det här stadiet kallas ägget för morula som är latin för mulbär. Ägget är ca 0,75-1,0mm och färdas fram på flimmerhår genom äggledaren, målet är livmodern, en färd som tar 7 till 10 dagar. Innan ägget fastnar simmar det omkring i livmodern ett par dagar och fäster sedan på en lämplig plats i livmoderväggen.

Kroppen: Ibland kan det bli en liten blödning "nidationsblödning", ofta förkortat "nid-blödning" i samband med att ägget fastnar och en en del kvinnor kan känna ett litet stick i livmoderns slemhinna. Om man får en sådan blödning så kommer den ca 7 dygn efter ägglossningen.

Vecka 4
Kroppen: När man är gravid ökar halten av progesteronhormon i kroppen vilket kan göra att man känner sig trött. Ett annat vanligt tecken är att man måste gå på toaletten och kissa oftare.

Embryot: Morulan delar sig än mer och det bildas en ihålig cellklump som kallas för blastocyst, denna bäddar in sig i livmoderslemhinnan som i sin tur blir tjockare och mer blodrik. De celler som ska bli moderkaka och hinnor skapar först kontakten med moderns blodkärl och bildar ett förstadium till moderkaka, samt börjar producera graviditetshormonet hCG. När blastocysten har fastnat så får kroppen signaler om att embryot har kommit fram och i och med det stannar ägglossningscykeln upp. Imunförsvaret får också information så att embryot inte ska uppfattas som främmande materia och stötas ut. Embryot borrar ner sig allt djupare i livmoderslemhinnan och
runtom bildas en vätskefylld säck, fostersäcken. I fostersäcken ligger
barnet skyddat fram till födseln. Intill fostersäcken har gulesäcken bildats, den tar hand om blodkroppstillverkningen och förser embryot med näring tills moderkakan är klar att ta över regleringen av näringstillförseln. Ingången till livmoderhalsen sluts samman av en slempropp och skapar en trygg och tillsluten miljö för barnet.



Fortsättning förljer i morgon!

Kommentarer
Postat av: Jonna

Då fortsätter jag läsningen imorn. :)

2008-09-23 @ 13:44:50
URL: http://s0fin.blogg.se/
Postat av: Jonna

Nej, det får vänta ett tag till. :)

Joda det är bra med mig. Lite tråkigt att gå arbetslös. Finns inge jobb...

2008-09-23 @ 22:47:16
URL: http://s0fin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0